Splitsen in goed en kwaad

Als je de held bent ben je fantastisch. Als je niet vóór bent ben je tégen. En als je iets verkeerd doet is het helemaal mis. Het zijn allemaal karikaturen van een werkelijkheid die niet bestaat. Het zijn vormen van zwart wit denken, van splitsen in goed en kwaad.

Jaap Wijkstra beschrijft in zijn boek Het verloren paradijs en onze vrijheid dat splitsen ontstaat als we een ongewenst en niet te verdragen deel van onszelf toeschrijven aan de ander. Door dat deel in de ander te zien, is het alsof dat deel niet meer in onszelf aanwezig is. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen machteloosheid, angst en ongenoegens wijten aan de ander, en die ander als een gevaar gaan bestrijden. Splitsen is dus een innerlijk proces met grote gevolgen voor de buitenwereld.

Hoe mooi zou het zijn als we onze eigen schaduwkanten erkennen. Als we zien waar we zelf tekortschieten en waar we kunnen leren. Hoe mooi zou het zijn als we in de ander onszelf herkennen. Als we ons en de ander de ruimte laten zowel goed als kwaad te kunnen zijn.

Bron foto: Lukas Gojda: Shutterstock.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s