Oriënteer je

In ‘Ontwerp je eigen leven; Hoe je het beste uit je leven en werk haalt’ delen Bill Burnett en Dave Evans de volgende handvatten om jezelf verder te ontwikkelen: begin waar je staat, bouw een kompas, oriënteer je, ga verder, ontwerp verschillende levens en bouw prototypes. Vandaag aandacht voor ‘oriënteer je’.

Oriënteer je

Oriëntatie is de kunst om te ontdekken waar je naartoe gaat als je je bestemming nog niet kent. Om jouw route te vinden heb je een kompas en een richting nodig.
We worden allemaal gemotiveerd door verschillende activiteiten. Het is aan jou uit te zoeken welke jou motiveren, het liefst zo specifiek mogelijk. Ga na wanneer activiteiten je aanspreken, wanneer je betrokken bent en energiek en wanneer niet. Ga na wanneer je flow ervaart. Hierdoor ontdek je stap voor stap wat voor jou werkt.

Flow
Flow is een ervaring waarbij je een totale betrokkenheid bij de activiteit ervaart. Waarbij je een gevoel van extase of euforie krijgt, een grote innerlijke helderheid ervaart en je gewoon weet wat op welke manier gedaan moet worden. Flow is een ervaring waarbij je volledig kalm en rustig bent en je het gevoel hebt dat de tijd stil staat of in een flits voorbij is.

Overzicht activiteiten, betrokkenheid en energie
Maak een overzicht van jouw dagelijkse activiteiten met behulp van de onderstaande sjabloon of een eigen aantekeningenboek. Leg vast wanneer je je betrokken en/of energiek voelt en wat je op die momenten aan het doen was. Doe dit dagelijks.
Ga met dit dagelijks vastleggen drie weken door.
Noteer aan het eind van elke week jouw overdenkingen, bekijk welke activiteiten betrokkenheid en energie opwekken en welke niet.
Zitten er verrassingen tussen jouw overdenkingen?
Zoom in en probeer nog specifieker aan te geven waardoor jij je al dan niet betrokken en energiek voelt.

Waardoor voel jij je betrokken en energiek?
Wat werkt voor jou?


Bron foto: RomanR: Shutterstock.com

Meer lezen? Introductie , vorige pagina , volgende pagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s