In zijn TEDx talk deelt Michael Bungay Stanier hoe je jouw Adviesmonster herkent. Iemand begint je ergens over te vertellen. Je kent de situatie niet echt, je kent de betrokken mensen niet echt, je hebt niet de volledige context, niet de technische specificaties, en na ongeveer 10 seconden zegt je Adviesmonster, ‘Oh! Ik heb hier iets te zeggen!’. We hebben allemaal deze ingesleten manier van reageren. Voor de meesten van ons is het een gewoonte geworden.
Het probleem zit hem niet in advies. Het probleem is wanneer het geven van advies onze standaardreactie wordt.
Drie problemen die jouw Adviesmonster veroorzaakt
Bungay Stanier beschrijft de volgende drie problemen die jouw Adviesmonster veroorzaakt:
Het eerste probleem is dat je bezig bent met het oplossen van het verkeerde probleem. We worden verleid door te denken dat de eerste uitdaging die opduikt de échte uitdaging is. Dat is het bijna nooit. Het is de beste gok van mensen; het is hun eerste hypothese. Maar het komt zelden voor dat de eerste uitdaging de echte uitdaging is.
Het tweede probleem is dat jouw advies lang niet zo goed is als je denkt. Ons advies zit vol niet getoetste aannames en onbewuste vooroordelen.
Het derde probleem is dat jouw Adviesmonster mensen ont-kracht. Jouw Adviesmonster geeft de ander de boodschap dat zij er zelf niet uitkomen. En dat doet afbreuk aan hun gevoel van bekwaamheid, zelfvertrouwen, en gevoel van autonomie.
Inzicht in jouw Adviesmonster
Bungay Stanier laat zien dat het belangrijk is om inzicht te krijgen in de vormen waarin jouw Adviesmonsters verschijnt:
Het eerste Adviesmonster heet ‘vertel het’. Het is de luidste van de drie. Je bent ervan overtuigd dat de enige manier waarop je waarde toevoegt, is door de antwoorden te hebben. Om alle antwoorden te hebben. Als je niet alle antwoorden hebt, faal je.
Het tweede Adviesmonster, iets subtieler, heet ‘ik red je’. De enige taak van ‘ik red je’ is om iedereen te redden. Niemand te laten struikelen, worstelen, of een moeilijke tijd te laten hebben. ‘Ik red je’ laat niemand falen. Als iemand wel faalt faalt jij; je had beter moeten adviseren.
Het derde van de Advies Monsters is de meest geniepige van de drie: ‘controleer’. ‘Controleer’ heeft jou ervan overtuigd dat je alleen kunt winnen door te allen tijde de controle te behouden. Niets los te laten. Als iemand anders de controle overneemt, zelfs een klein beetje, dan zullen jij en zij zeker falen.
Wanneer je Adviesmonster de touwtjes in handen heeft, zeg je dat je beter bent dan de ander. Je zegt dat ze het niet aankunnen, niet goed genoeg zijn, niet slim genoeg, wijs genoeg, snel genoeg, moreel genoeg of ervaren genoeg zijn. Je zegt eigenlijk dat ze niet goed genoeg zijn. Maar het is niet alleen de andere persoon die er minder van wordt op dit moment dat je Adviesmonster de touwtjes in handen heeft. Jij bent ook minder geworden. Want als je Adviesmonster de touwtjes in handen heeft, verlies je het contact met jezelf. Je verliest jouw verbinding met je empathie, je mededogen, je gevoel van kwetsbaarheid. Je begint je antwoorden als je pantser te gebruiken.
Hoe tem je jouw Adviesmonster?
Hoe kun je jouw gewoonte om advies te geven vervangen door een nieuwe gewoonte?
Door langer nieuwsgierig blijven! En je blijft nieuwsgierig door vragen te stellen:
De eerste vraag is: Wat is hier de echte uitdaging voor jou? Deze vraag erkent dat aan het begin van een gesprek geen van jullie echt weet wat er aan de hand is. Wat is hier de echte uitdaging voor jou? houd je Adviesmonster op afstand. Je haalt jezelf uit de aviesrol door te zeggen: ‘Het belangrijkste dat ik voor je kan doen, is je helpen het échte probleem te vinden’, niet om snel het verkeerde antwoord te geven’.
De tweede vraag is: En wat nog meer? En wat nog meer? heeft het inzicht dat het eerste antwoord dat ze je geven nooit hun enige antwoord is, en zelden hun beste antwoord. Als je vraagt: En wat nog meer? tem je niet alleen je adviesmonster, maar help je ook de ander dieper en verder te gaan met elke vraag die je stelt.
De derde vraag is: Wat wil je? Want als je duidelijk krijgt wat je wilt, wordt dat de basis voor actie. Het wordt de basis voor vooruitgang. Als je weet wat je wilt, stap je in de richting van autonomie, competentie en vertrouwen.
Michael Bungay Stanier benoemt in zijn TEDx talk dat de uitdaging waar we voor staan een oude gewoonte is, de gewoonte om advies te geven. Hij stelt voor deze te vervangen door een geheel nieuwe gewoonte: nog wat langer nieuwsgierig blijven. Want als je dat doet, begin je mensen in hun kracht te zetten, niet door ze het antwoord te geven, maar door ze te helpen hun eigen antwoord te vinden. Niet door ze te redden, maar door ze te helpen hun eigen pad te vinden. Niet door overal de controle over te houden, maar door een deel van de controle uit handen te geven en anderen uit te nodigen om in te stappen en op te stappen.
Dat wordt allemaal mogelijk als je je Adviesmonster temt.
Bron: TEDx-talk: How to tame your Advice Monster
Bron foto: Mtsaride: Shutterstock.com