In beweging komen

Het is goed om een bestemming te hebben om naartoe te reizen; maar de ware bestemming is de reis zelf.
Ursula K. Le Guin

In haar boek Je weg in de wereld biedt Julia Cameron een programma van twaalf weken waarbij ze je helpt jouw creatieve kant te ontdekken en te herstellen. In de zevende week van haar programma besteed ze aandacht aan het komen tot een besef van momentum.

Cameron beschrijft dat creativiteit gedijt bij kleine haalbare acties. Uitstelgedrag vormt daarbij een omvangrijke creatieve blokkade. De meeste kunstenaars raken niet geblokkeerd omdat ze te weinig ideeën hebben, maar omdat ze er te veel hebben. Het is de kunst steeds een klein stapje te doen. De kunst om meer af te laten vloeien dan naar binnen te laten stromen.

Plotselinge doorbraken kúnnen voelen als inzinkingen. Het helpt om ze niet te zien als ‘inzinkingen’ maar als ‘openbrekingen’. Cameron gebruikt hierbij het beeld van een bevroren rivier die in de lente openbreekt van één massief oppervlak in talloze ijsschotsen.

De sleutel tot een creatief leven is duurzame, consistente, positieve actie. Dit is voor ieder van ons weggelegd. Het is een vaardigheid die we kunnen leren, en we kunnen leren dat deze leercurve altijd gepaard gaat met opwinding, ontmoediging, wanhoop, ellende en uiteindelijk meesterschap.

Meer lezen? Introductie , vorige pagina , volgende pagina
Bron foto: Twins design studio: Shutterstock.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s