Voor jezelf zorgen

Zorg je voor jezelf of zorg je ervoor dat anderen voor je zorgen?

In zijn boek De loernoot beschrijft Bruno-Paul De Roeck twee kanten die in ieder van ons aanwezig zijn. De ene kant is zelfstandig en zoekt een bondgenoot bij de problemen die het zelf wil oplossen. Een kant die wil weten hoe en waar deze is en wat deze wil. De andere kant is afhankelijk en vraagt de ander wat deze moet doen. Een kant die verlangt door de ander gedragen te worden.

In een helpende relatie schep je voorwaarden voor groei tot zelfstandigheid, voor ontwikkelen van de eigen mogelijkheden van de ander, voor het ontwikkelen van eigen keuzen.

In plaats van voor de ander te zorgen help je de ander voor zichzelf te zorgen. In plaats van vader of moeder voor de ander te zijn help je de ander vader en moeder voor zichzelf te zijn. In plaats van te voorzien in de behoefte van de ander leer je de ander om zijn eigen behoeften te ervaren, te erkennen. En leer je de ander verantwoordelijkheid voor de eigen behoeften te nemen en om zelf te vragen om wat nodig is.

In plaats van zekerheden in te bouwen om maar goedgekeurd of niet afgewezen te worden leer je in een helpende relatie te experimenteren met wat je wil en kan, en met wat bij jou past. In plaats van je de eigenschappen van de ander eigen te maken leer je jouw eigen mogelijkheden te ontwikkelen.

In plaats van jezelf te kwellen vanuit normen, ideaalbeelden en opvattingen leer je oneindig veel geduld te hebben met jezelf en jezelf te waarderen zoals je bent.
In plaats van te hebben en te krijgen, leer je te zijn.

Bron foto: Whiteisthecolor: Shutterstock.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s