Ontwerp verschillende levens

In ‘Ontwerp je eigen leven; Hoe je het beste uit je leven en werk haalt’ delen Bill Burnett en Dave Evans de volgende handvatten om jezelf verder te ontwikkelen: begin waar je staat, bouw een kompas, oriënteer je, ga verder, ontwerp verschillende levens en bouw prototypes. Vandaag aandacht voor ‘ontwerp verschillende levens’.

Ontwerp verschillende levens

Het leven dat je leeft, is een van de vele levens die je zult leven. We lopen vast als we denken dat we met een plan voor ons leven moeten komen en dat het daarna allemaal soepel gaat verlopen. Als we denken dat als we maar de juiste keuze zouden maken (de beste, ware, enige keuze), dat we dan een blauwdruk zouden hebben van wie zullen zijn, wat we gaan doen en hoe we zullen leven.
De werkelijkheid is dat er in ons allerlei waardevolle levens zitten en dat we kunnen kiezen waar we nu mee aan de slag gaan. Je hoeft niet met één ontwerp te starten, dan is de kans groot dat je vastloopt. Je kunt ontwerpen maken voor verschillende levens.
De keuze voor de volgende stap kan bepaald worden door beschikbare bronnen ( haalbaarheid, tijd, geld) samenhang (hoe het alternatief in je levensfilosofie en werkvisie past), je mate van zelfvertrouwen (geloof je dat je dit kunt?) en hoezeer het je aanspreekt.

Plannen maken

Maak drie verschillende plannen voor de komende vijf jaar van je leven.

Leven nummer 1: Dat ene wat je doet. Je eerste plan draait om wat je al in gedachten hebt – een stap vooruit in je huidige leven of dat geweldige idee waar je al een tijdje mee loopt. Dat is het idee dat je al hebt.
Leven nummer 2: Dat ene wat je zou doen als dat eerste ene ineens weg zou zijn. 
Leven nummer 3: Dat ene dat je zou doen of het leven dat je zou leiden als geld of imago niet telde.

Creëer de versies voor de komende vijf jaar van je leven met:
Een visuele/grafische tijdlijn. Zet er ook persoonlijke en niet-carrière gelinkte gebeurtenissen op: wil je trouwen, trainen voor de marathon of leren hoe je gitaar speelt?
Een titel voor elke optie in de vorm van een kop met zes woorden waarmee je de kern van het alternatief beschrijft.
Vragen die dit alternatief je laat stellen: bij voorkeur twee of drie. Een goede designer stelt vragen om aannames te testen en nieuwe inzichten bloot te leggen. Bij elke mogelijke tijdlijn ga je verschillende mogelijkheden onderzoeken en zul je verschillende dingen over jezelf en de wereld leren. Wat wil jij testen en ontdekken in elk alternatief voor je leven?

Een dashboard om op te peilen
Bronnen (heb je de nodige bronnen – tijd, geld, vaardigheden, contacten – om het plan te voltooien?)
Aansprekelijkheid (hoe warm loop je voor je plan?)
Vertrouwen (voel je je zelfverzekerd of nogal onzeker over de haalbaarheid?)
Samenhang (klopt het plan op zich? En past het bij en binnen jouw werkvisie en levensvisie?)

Mogelijke vragen:
Geografie – waar ga je wonen?
Welke ervaring levert het op/wat leer je ervan?
Wat is de impact/wat zijn resultaten als je dit alternatief kiest?
Hoe gaat je leven eruitzien? In welke rol of binnen welke industrie of welk bedrijf zie je jezelf?

Andere ideeën
Hou ook andere zaken dan carrière en geld in gedachten. Hoewel dat belangrijk is voor, zelfs centraal kan staan bij, de bepalende richting van de komende paar jaar, zijn er ook andere doorslaggevende elementen waar je aandacht aan moet besteden.
Al die hierboven genoemde vragen kunnen een springplank zijn bij het vormen van je alternatieve leven voor de komende vijf jaar. Loop je vast, probeer dan een mindmap van een van de mogelijke design-vragen hierboven te maken. Denk niet te veel over deze oefening na en sla haar niet over.


Vul alle peilers op het onderstaande dashboard in, waarbij je elk alternatief scoort op bronnen, aansprekelijkheid, zelfvertrouwen en samenhang.

Deel je plan. Kijk hoeveel energie je van elk alternatief krijgt.


Bron foto: Kubko: Shutterstock.com

Meer lezen? Introductie , vorige pagina , volgende pagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s