Ontwikkel inzicht in jouw omgeving en relaties

Waar ben jij? En met wie?

De volgende zeven pijlers vormen voor mij de basis voor talentontwikkeling: Toepassen van veranderkundige kennis, bewustzijn van de omgeving en inzicht in relaties, herkennen van bronnen, kennis van jouw gebruiksaanwijzing en dat van jouw brein, hanteren van een groei bevorderende mindset, bewustzijn van – en kiezen voor passende kernwaarden, regels en overtuigingen, en tenslotte leren leren, ontwikkelen en groeien. In deze bijdrage schenk ik aandacht aan inzicht in jouw omgeving en relaties.

Omgeving
Jouw omgeving lijkt vanzelfsprekend maar is het niet. Dagelijks kies je waar je bent en waar je je naartoe beweegt. Het gaat hierbij zowel om jouw fysieke omgeving, als om de verhalen die je hoort, de boeken die je leest, de films die je kijkt de muziek die je uitzoekt en hetgeen er verder online op jouw pad komt. Die keuzes maken uiteindelijk het verschil.
Hoe ziet jouw omgeving er nu uit? Draagt jouw omgeving bij aan jouw ontwikkeling? Daagt het je uit? Verreikt het jouw wereld?
Door bewust jouw omgeving te kiezen maak je ruimte voor de ontwikkeling van jouw talent. Kies voor plekken die je inspireren, waar je energie van krijgt en blij van wordt.

Welke omgeving sluit het best aan bij wie jij bent en wie je wilt worden?


Relaties
Bij relaties gaat het om de relatie met jezelf en met anderen. Behandel je jezelf met respect? Bied je ruimte aan jezelf? Wanneer is het goed genoeg? Mag je ook nare kanten hebben? Mag je fouten maken? Mag je naast sterk ook zwak zijn? Heb je geduld met jezelf? Mag je de tijd nemen om te leren en te groeien?
De relatie met jezelf heeft direct invloed op jouw relatie met de ander. Als het lukt jezelf volledig te accepteren met alle goede en minder goede kanten, dan zal het eenvoudiger zijn ook de ander in zijn geheel te zien en je hier voor open te stellen.
Net als de impact van de omgeving op de ontwikkeling van jouw talent, hebben ook jouw relaties hier veel invloed op. Ook hier geldt: Geven jouw relaties je energie of kosten ze energie. Inspireren ze, bieden ze je nieuwe perspectieven. Steunen ze jouw groei of vormen ze een beperking. Is er in jouw relaties ruimte voor spel en plezier, is er ruimte om nieuwe dingen te ontdekken?
We hebben niet alle relaties voor het uitzoeken. Familie kiezen we bijvoorbeeld niet, ook collega’s komen deels gewoon op ons pad. Toch blijft er gelukkig nog genoeg te kiezen over.
Door je bewust te worden van de relatie met jezelf en met anderen kun je hier verder vorm aan geven. Door te werken aan de relatie met jezelf bouw je tegelijkertijd aan jouw relatie met de ander.

Op welke relaties kun jij bouwen, wie zijn voor jou een voorbeeld en wie dragen bij aan jouw ontwikkeling?

Zoek voor de ontwikkeling van jouw talent naar een omgeving die bij je past en investeer in relaties die bijdragen aan jouw ontwikkeling en groei.

Meer lezen? Introductie , vorige pagina , volgende pagina
Bron foto: Walter Bilotta: Shutterstock.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s